Hergo
Herstelgericht groepsoverleg
TAG: Hergo
Waar mensen samenleven of -werken, bestaat de kans op conflict [1]. Dat is moeilijk te vermijden en is inherent verbonden aan de menselijke natuur. De manier om deze conflicten op te lossen, werd voornamelijk binair bekeken vanuit het perspectief van straffen en belonen.
Een alternatief om te kijken naar de concepten schade en herstel (vooral wanneer kinderen en jongeren betrokken zijn), wordt met herstelgerichte praktijken geboden. Het kan dan vooral een manier zijn om de spanningsboog die bestaat tussen "bescherming" en "opvoeden" te doorbreken (Walgrave, 2004) en het is voornamelijk ook sociaal-ethisch beter te verantwoorden dan een benadering die louter gebaseerd is op bestraffing.
Niettegenstaande het concept zijn oorsprong vindt binnen justitie, zijn de toepassingen ook binnen andere domeinen toepasbaar en waardevol. We spreken dan niet meer over herstelrecht, maar over herstelgerichte praktijken (Aertsen, 2004; Walgrave, 2006a).
Herstelgericht Groepsoverleg, kortweg HERGO, is ontstaan in 1989, in Nieuw-Zeeland onder de benaming Family Group Conference (FGC).
Tegenwoordig wordt conferencing beschouwd als een kernpraktijk in herstelrecht omdat het naast het slachtoffer en de dader ook de gemeenschap betrekt in het overleg (McCold en Wachtel, 2002).
1. Het principe
Het principe van Hergo bestaat erin dat alle actoren deelnemen aan een groepsgesprek, om vervolgens te komen tot een breed gedragen resultaat, dat herstel faciliteert.
Communicatieprocessen bieden de mogelijkheid aan de partijen om, naar aanleiding van de feiten, hun emoties te tonen. Negatieve emoties kunnen daarbij worden omgebogen tot positieve emoties.[2]
Herstelgerichte praktijken bieden via deze processen aldus een mogelijkheid om op een positieve wijze om te gaan met de talrijke emoties die ontstaan na een conflict. Deze gesprekken worden gefaciliteerd door een moderator.
In concreto kunnen we vier principes onderscheiden om tot een hergo te komen:
- vrijwillig;
- meerzijdige partijdigheid;
- vertrouwelijk;
- transparant.[3]
[1] https://sociaal.net/verhaal/conflict-oplossen-via-herstelgericht-overleg/
[2] VANFRAECHEM Inge, Herstelgericht groepsoverleg op zoek naar een constructief antwoord op ernstige jeugddelinquentie, KULeuven, 2006, p65 e.v.
[3] https://www.jeugdhulp.be/veelgestelde-vragen/jeugddelinquentie/wat-is-een-hergo